Pri stavbe domu je prvým rozhodnutím výber bungalovu alebo dvojpodlažného domu. Ľudia sú častokrát už vopred rozhodnutí, či chcú dom jednopodlažný v podobe bungalovu alebo chcú mať dvoj podlažný dom s poschodím. Aj keď je teraz veľký trend výstavby menších bungalovov, určite by ste mali poznať všetky pre a proti.

bungalov

Výhody bungalovu

Bungalov s menšou rozlohou je samozrejme skvelá možnosť pre tých, ktorí chcú lacnejšiu nehnuteľnosť. Menšie bungalovy sú lacnejšie nehnuteľnosti, ale takisto sú nižšie aj náklady za energie. Výhoda bungalovu je pre mnohých aj neprítomnosť schodiska. Denne nemusíte desať krát vybehnúť po schodoch, ak chcete ísť do niektorej z obytných miestností. Pre bungalov sa takisto rozhodnú ľudia, ktorí chcem mať svoju nehnuteľnosť pomerne v rýchlom čase. Nemusíte riešiť ďalšie podlažie a budovanie schodiska. Bungalovy sú skvelá možnosť aj pre rodiny s deťmi. Majú však jednu veľkú nevýhodu. Jednopodlažný bungalov zaberá viac miesta na pozemku ako dvojpodlažný dom. Preto ak máte menší pozemok, bungalov pre vás nie je šťastná voľba.

poschodový dom

Dvojpodlažný poschodový dom

Práve naopak. Pri malých pozemkoch je poschodový dom priam nutnosťou. Vďaka poschodiu si dokážete ušetriť značnú časť pozemku a ostane vám viac priestoru na záhradu. Pri dvoj poschodovom dome máte viac priestoru na obývaciu časť s kuchyňou. Nemusíte riešiť rozlohu svojich miestnosti a môžete si Dopriať viac priestoru. Pri dvojposchodových nehnuteľnostiach je veľkou výhodou aj možnosť balkóna. A určite stoja za to aj výhľady z izieb. Predstavte si, že sa prebudíte spálni a vidíte krásny výhľad na okolitú krajinu. V niektorých prípadoch, kedy je celé okolie vystavané viac podlažnými domami je stavba bungalovu nemysliteľná. Ostatné domy by vás zatienili a nemali by ste dostatok svetla ani výhľad. Výber bungalovu či dvojpodlažného domu je o vlastných preferenciách. Niekedy však musíte skutočne brať úvahy rozlohu pozemku, lokalitu a cenovú reláciu.